Suroviny
4 porce
- 800g telecí kýty
- 1 mrkev
- 100g šunky
- sůl
- mletý bílý pepř
- 2 cibule
- 2 lžíce másla
- 500ml zeleninového vývaru z kostky
- 50g hladké mouky
- 200ml smetany
- 4 lžíce nasekaných kopřiv
Postup přípravy
- Maso odblaníme. Mrkev a šunku nakrájíme na silnější proužky a maso jimi po vláknu protáhneme (prošpikujeme). Osolíme, opepříme a svážeme provázkem.
- Nakrájenou cibuli orestujeme na másle dozlatova. Potom na cibuli opečeme maso ze všech stran. Zalijeme je vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme pomalu na plotýnce nebo pečeme v troubě asi 50-60 minut doměkka. Podle potřeby maso podléváme vodou nebo vývarem.
- Měkké maso vyjmeme a udržujeme teplé. Výpek přecedíme do kastrůlku a zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Omáčku mícháme a asi 15 minut povaříme. Přisolíme, případně naředíme vývarem, vmícháme spařené nasekané kopřivy a necháme přejít varem.
- Maso nakrájíme, rozdělíme na talíře a přilijeme omáčku. Jako příloha se hodí pečené brambory.