Suroviny
- 6 řízků po 120g nakrájených z malého ořechu nebo vrchního šálu telecí kýty
- sůl
- 80g hrubé mouky
- 2 vejce
- asi 200g prosáté strouhanka a 200g sádla nebo oleje
- hlávkový salát a citron
Postup přípravy
- Řízky nejdříve na okraji nařízneme, pak je dotenka naklepeme (asi na 5mm tloušťky), osolíme, obalíme nejdříve v mouce, kterou upěchujeme, pak je omočíme v rozšlehaných vejcích a nakonec lehce obalíme ve strouhance.
- Obalené řízky vložíme do dobře rozehřátého tuku a smažíme je nejdříve na jedné, pak na druhé straně. Smažení řízků má trvat nejdéle celkem deset minut.
- Na talíř nebo mísu rozložíme oprané lístky hlávkového salátu, na ně položíme usmažené řízky a ozdobíme je na dílky nakrájeným citronem.
- Chceme-li dosáhnout zvlášť jemné chuti, řízky před podáváním potřeme rozpuštěným máslem, anebo je v kastrolu na rozpuštěném másle dvakrát obrátíme. Jako příloha se hodí opékané brambory, smažené hranolky, bramborová kaše, bramborové krokety a kysané okurky, salát ze syrové zeleniny nebo míchaný kompot, protlak z jablek apod. Vhodný je i francouzský salát s majonézou.