Suroviny
- 500-600g jehněčí plece
- sůl
- 100g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 1-2 cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 1-2 stroužky česneku
- mletý pepř
- ½ lžičky majoránky
- 150ml smetany
Postup přípravy
- Maso nakrájíme na kostky, vložíme do osolené vody a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme a zvolna vaříme téměř doměkka.
- Přidáme kořenovou zeleninu a dovaříme. Maso z vývaru vyjmeme.
- Na oleji a másle zpěníme nakrájenou cibuli, poprášíme ji moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Ochutíme ji prolisovaným česnekem, pepřem a majoránkou, zalijeme vývarem z masa a zeleniny a nejméně 20 minut povaříme. Pak přilijeme smetanu, krátce prohřejeme a přecedíme na uvařené maso.
- Podáváme s rýží nebo s noky.