Suroviny
8 porcí
- 8 žemlí
- 250ml mléka
- 1kg jehněčího masa
- 0,5kg vepřového bůčku
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička sladké mleté papriky
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 cibule
- 250g anglické slaniny
- 1kg kysaného zelí
- 2 lžíce sádla
- střívka na plnění
- 100ml bílého vína
- 100ml vývaru
- 2 bobkové listy
- bylinky na ozdobení
Postup přípravy
- Žemle rozkrájíme, dáme do mísy, přelijeme mlékem a promícháme.
- Jehněčí a vepřové maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Česnek oloupeme a utřeme s mletou paprikou. Maso s částečně vymačkanými žemlemi umeleme na masovém strojku, osolíme, opepříme a dochutíme utřeným česnekem. Směs na klobásy důkladně promícháme a necháme v chladu rozležet
- Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky. Zelí necháme okapat a překrájíme jej. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
- V kastrolu rozpálíme sádlo, slaninu s cibulí orestujeme a přidáme zelí. Podlijeme vínem, lehce osolíme, přidáme bobkový list a dusíme pod pokličkou 30 minut.
- Střívka nakrájíme na požadovanou délku a z jedné strany je zavážeme na uzel nebo je zašpejlujeme. Naplníme je masovou směsí a stejně uzavřeme i druhý konec. Hotové klobásky vložíme do horké vody, která ale ještě nesmí vřít, a vaříme asi 20 minut.
- Hotové klobásy položíme na zelí a společně pečeme ve vyhřáté troubě při 170°1C 10 minut. Ozdobíme bylinkami a podáváme s pečivem.