Suroviny
- 600g skopové kýty
- 40g slaniny
- sůl
- 50g sádla
- 1 cibule
- ¼ menšího celeru
- 1 menší mrkev a petržel
- 4 zrnka pepře a nového koření
- 1 bobkový list
- kousek citrónové kůry
- 100ml bílého vína
- 250ml kyselé smetany
- hladká mouka
- citrónová šťáva
Postup přípravy
- Skopovou kýtu omyjeme, utřeme dosucha, prošpikujeme slaninou a osolíme. Zbylou slaninu rozkrájíme na kostičky a opečeme na sádle, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět, vložíme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, osmahneme, přidáme maso, koření, bobkový list, citrónovou kůru. Podlijeme vínem a dusíme doměkka.
- Maso vyjmeme, rozkrájíme na plátky, v kyselé smetaně rozkvedláme mouku, přilijeme do šťávy, povaříme, ochutíme citrónovou šťávou a trochou cukru. Prolisujeme nebo rozmixujeme, omáčkou přelijeme nakrájené maso a podáváme s houskovými knedlíky a klikvovým nebo rybízovým kompotem.