Suroviny
6 porcí
- 2 kg jehněčí kýty
- sůl
- pepř
- 30 g sádla
- 4 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 snítky tymiánu
- 1 snítku rozmarýnu
- 2-3 lžíce citronové šťávy
- 1,25 kg brambor
- 1,25 kg malých mrkví
- 2 lžíce másla
- 30 g sezamových semínek
- 1 lžíci solamylu
Postup přípravy
- Jehněčí maso osolíme a podle chuti opepříme. Potom vložíme do pekáče a přelijeme rozehřátým sádlem. Pečeme v předehřáté troubě při vyšší teplotě asi 2 a ¼ hodiny.
- Cibuli a česnek rozpůlíme. Tymián a rozmarýn najemno posekáme. Po zhruba 1 a ¼ hodině pečení přidáme zeleninu i bylinky k masu. Podle potřeby podléváme 200 ml vody ochucené citronovou šťávou.
- Z brambor vykrojíme kuličky nebo je pokrájíme na kostky. Ve vroucí slané vodě vaříme asi 10 minut. Mrkve s kouskem zelené natě povaříme v osolené vodě 10 - 15 minut.
- Měkké maso vyjmeme a udržujeme teplé. Výpek rozehřejeme a propasírujeme přes síto. Zahustíme solamylem a zhruba 2 minuty povaříme. Omáčku dochutíme solí a pepřem.
- Brambory opečeme na rozehřátém másle se sezamovými semínky dozlatova. Maso přelijeme omáčkou a upravíme na talíře s bramborami a mrkví.