Suroviny
4 porce
- 300g sušené cizrny
- 1 jehněčí kýta (asi 1500g)
- svazek čerstvé máty
- čerstvé šalvěje a ploché petržele
- asi 4 lžíce olivového oleje
- 1 pórek
- 850g loupaných rajčat (z konzervy)
- 200ml červeného vína
- mletý černý pepř
- sůl
- bylinky na ozdobu
Postup přípravy
- Cizrnu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Jehněčí kýtu očistíme, vykostíme a svážeme potravinářským provázkem, aby si při pečení zachovala tvar.
- Čerstvé bylinky opláchneme, necháme oschnout, otrháme z nich listy, které v hmoždíři rozmělníme. Smícháme je s olejem, pepřem a solí. Maso směsí důkladně potřeme a necháme při pokojové teplotě asi 30 minut odpočinout.
- Pórek očistíme, pokrájíme a spolu s rajčaty a scezenou cizrnou dáme do pekáčku. Vše zalijeme vínem, osolíme a opepříme. Na tuto směs položíme maso.
- Ve vyhřáté troubě pečeme při 190°C asi 70 minut doměkka. Průběžně podléváme vodou. Z upečeného masa odstraníme provázek, nakrájíme je na plátky, které s cizrnou a zeleninou rozdělíme na talíře. Zdobíme bylinkami.