Suroviny
4 osoby
- 400 g kapra
- 400 g lososa
- 4 limetky
- 8 cherry rajčátek
- 1 svazek bazalky
- 2 stroužky česneku
- 100 ml oleje
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Maso z obou druhů ryb omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky.
- Limetky opereme kartáčkem pod tekoucí vodou a nakrájíme je na měsíčky. Rajčátka přepůlíme.
- Kousky ryb pak napichujeme proti vláknu na špízové jehly střídavě s lunetkou a rajčátky.
- Bazalku opereme, lístky otrháme od stonku, česnek oloupeme. Pak rozmixujeme ručním mixérem společně bazalku, česnek a olivový olej. Podle chuti ještě osolíme a opepříme. Touto směsí potřeme připravené špízy.
- Opékáme je podle sezony buď na zahradním grilu, nebo v troubě pod grilem, případně na pánvi. Za stálého obracení a potírání zbylým bylinkovým olejem je grilujeme asi 6-8 minut.
- Vhodnou přílohou k rybím špízům jsou například toasty posypané bylinkami.