Suroviny
4 porce
- 400g filé z lososa
- 8 filetů z mořského jazyka
- citronová štáva
- sůl
- pepř
- máslo
- 2 šalotky
- rybí vývar
- bílé víno
- smetana
- šafrán
- snítka kopru
Postup přípravy
- Omyjeme studenou vodou filé z lososa a filety z mořského jazyka a osušíme.
- Na ozdobné vřeténko podélně rozpůlíme filety z mořského jazyka; filé z lososa rozkrájíme na 16 stejně dlouhých proužků širokých asi 2cm. Po dvou spíchneme párátkem a zkroutíme do vřeténka. Konce rovněž upevníme párátky.
- Chceme-li utvořit cop, nakrájíme mořský jazyk a lososa na stejně dlouhé, asi 2cm široké nudličky a upleteme z nich copy. Konce spíchneme párátkem.
- Rybí vřeténko, případně cop pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a zhruba 6 minut podusíme na středním ohni ve várce ze šalotky, kterou jsme zpěnili na másle, rybím vývaru a bílém víně (poměr 2:1).
- Rada: Na jemnou omáčku svaříme várku (vodu na vaření ryb a mořských plodů s kořením a bylinkami) na třetinu, ochutíme zahuštěnou smetanou a špetkou šafránu. Svaříme dohusta, okořeníme. Ozdobíme snítkami kopru a podáváme s rýží.