Pikantní masová směs s jáhlami
Suroviny
- 700g telecích plátků (nebo vepřové karé) nakrájené na kostky
- 550ml hovězího vývaru
- 1,5 lžičky mleté skořice
- půl lžičky soli
- mletý pepř
- 200g jáhel
- 220g cibule šalotky
- 340g mladé tykve bez jader nakrájené na kostičky
- 3 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce medu
- 220g vypeckovaných a rozpůlených sušených švestek
- 200g vařené a okapané cizrny (příp. hrachu kapucín)
Postup přípravy
- Ve velkém kastrolu rozpálíme olej a kousky masa v něm 5-8 minut opékáme dozlatova. Přilijeme vývar, okořeníme skořicí, solí a trochou pepře. Uvedeme do varu, pak snížíme teplotu a na mírném ohni hodinu pod pokličkou vaříme.
- Mezitím si uvaříme jáhly. Nejdříve je dobře umyjeme, spaříme (2-3x) vodou a necháme okapat. Pak přidáme 1,5 - 2 násobný objem vody, trochu osolíme a pomalu vaříme asi 15 minut. Přidáme lžíci oleje a přikryté poklicí necháme asi 10 minut stát.
- K masu přidáme cibuli nebo šalotku, tykev (cuketu nebo lilek), vinný ocet a med. Opět přivedeme k varu, zmírníme plamen a necháme vařit do změknutí masa i zeleniny.
- Do směsi zamícháme švestky a cizrnu, zakryjeme a ještě chvíli povaříme.
- Podrobnosti
-
Napsal redakce