Suroviny
- 500g polohrubé mouky
- 60g cukru
- 7g aktivního sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžička směsi koření do perníku
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 60g rozpuštěného másla
- 150ml vlažného mléka
- 75ml vlažné vody
- 1 rozšlehané vejce
- 90g rozinek
- slunečnicový olej nebo tuk na vymazání plechu
- 60g listového těsta
Postup přípravy
- Mouku prosijte do velké mísy a vmíchejte cukr, droždí, směs perníkového koření, skořice, muškátový oříšek. Uprostřed udělejte důlek a přilijte máslo, mléko, vejce a rozinky. Umíchejte měkké těsto. Utvořte z něj kouli, přikryjte fólií potřenou olejem a nechte v teple kynout 1-1,5 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
- Pak dejte těsto na pomoučený vál a zpracovávejte je 2-3 minuty dohladka. Rozdělte jej na 12 kousků a vytvarujte do kulatých bochánků.
- Lístkové těsto vyválejte na tloušťku cca 5mm, nakrájejte je na 24 úzkých proužků a přitiskněte nebo přilepte trochou vody křížem na každý bochánek.
- Vymažte plechy, dejte na ně bochánky, zakryjte naolejovanou fólií a nechte ještě kynout 30 minut.
- V předehřáté troubě na 220°C je pak pečte asi 15 minut dozlatova.