Nalezené recepty

Křížové bochánky

Suroviny

  • 500g polohrubé mouky
  • 60g cukru
  • 7g aktivního sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička směsi koření do perníku
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 60g rozpuštěného másla
  • 150ml vlažného mléka
  • 75ml vlažné vody
  • 1 rozšlehané vejce
  • 90g rozinek
  • slunečnicový olej nebo tuk na vymazání plechu
  • 60g listového těsta

Postup přípravy

  1. Mouku prosijte do velké mísy a vmíchejte cukr, droždí, směs perníkového koření, skořice, muškátový oříšek. Uprostřed udělejte důlek a přilijte máslo, mléko, vejce a rozinky. Umíchejte měkké těsto. Utvořte z něj kouli, přikryjte fólií potřenou olejem a nechte v teple kynout 1-1,5 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
  2. Pak dejte těsto na pomoučený vál a zpracovávejte je 2-3 minuty dohladka. Rozdělte jej na 12 kousků a vytvarujte do kulatých bochánků.
  3. Lístkové těsto vyválejte na tloušťku cca 5mm, nakrájejte je na 24 úzkých proužků a přitiskněte nebo přilepte trochou vody křížem na každý bochánek.
  4. Vymažte plechy, dejte na ně bochánky, zakryjte naolejovanou fólií a nechte ještě kynout 30 minut.
  5. V předehřáté troubě na 220°C je pak pečte asi 15 minut dozlatova.

O nás  I  Spolupráce  I  Reklama  I  Přidat recept  I  {n3tcookieconsent settings}Nastavení cookies{/n3tcookieconsent}