Suroviny
4 porce
- 600 g vepřové kýty
- 1 velká cibule
- 2 lžíce oleje
- 200 g kysaného zelí
- 1 papriková klobása nebo čabajka
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 4 plátky anglické slaniny
- 1 lžíce polohrubé mouky
- pepř
- sůl
- olej pod měšce
- provázek na zavázání měšců
- petrželka na ozdobu
Postup přípravy
- Vepřovou kýtu důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtyři stejně velké plátky. Přes mikrotenovou fólii je opatrně rozklepeme na větší pláty. Osolíme, opepříme a necháme odležet.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zpěníme na rozehřátém oleji. Přidáme na menší kousky překrájené kyselé zelí, krátce podusíme a podle chuti přisolíme. Odstavíme z ohně a necháme chvíli zchladnout.
- Klobásu nakrájíme na stejně velká kolečka. Připravené plátky masa důkladně potřeme po jedné straně plnotučnou hořčicí, na ni položíme plátek slaniny, kopeček podušeného zelí a vždy tři kolečka nakrájené klobásy.
- Maso opatrně zabalíme do měšce a pečlivě stáhneme provázkem. Pekáč potřeme olejem, opatrně do něj vložíme zabalené měšce, podlijeme je trochou vody a upečeme v předem vyhřáté troubě doměkka.
- Upečené měšce vyjmeme a uchováme v teple. Výpek zaprášíme polohrubou moukou a necháme na ohni zasmahnout. Přilijeme trochu vody a vše krátce povaříme. Šťávu přisolíme, vložíme do ní maso a dohromady krátce prohřejeme.
- Podáváme s bramborovými noky, posypané sekanou petrželkou. Můžeme je upéct i v alobalu. Alobal nastříháme na čtverce a potřeme olejem. Do každého zabalíme jeden měšec a dáme na pekáč. Pečeme 30 minut. Necháme tři minuty odpočinout, než alobal rozbalíme.