Suroviny
- 500ml mléka
- 300g másla
- sůl
- 350g hrubé mouky
- 4 celá vejce
- 500g čerstvých švestek
- 250g tvrdého tvarohu
- 250g moučkového cukru
- hrubá mouka na vál
Postup přípravy
- Do hrnce nalijeme mléko, přidáme 100g másla, špetku soli a všechno dohromady svaříme. Potom přisypeme mouku a důkladně mícháme tak dlouho, až těsto vytvoří kouli, která se nechytá vařečky ani stěny nádoby. Těsto přemístíme do mísy a necháme je vychladnout.
- Pak postupně vmícháme vejce a dobře je do těsta zapracujeme.
- Švestky očistíme, omyjeme a vypeckujeme. Těsto dáme na pomoučený vál a vytvoříme z něj dlouhý váleček, který nakrájíme na 3-4cm dlouhé kousky. Trochu je zploštíme a do každého kousku pečlivě zabalíme půlku švestky.
- Knedlíky vkládáme do hrnce s vroucí, mírně osolenou vodou a za občasného zamíchání vaříme asi 8 minut. Hotové knedlíky vyjmeme a necháme okapat.
- Tvaroh nastrouháme nebo rozdrobíme. Zbylé máslo rozpustíme, nalijeme do mísy a horké knedlíky v něm pěkně obalíme. Potom knedlíky rozdělíme na talíře, přelijeme ještě zbylým máslem z mísy, posypeme tvarohem a moučkovým cukrem. Navrch je můžeme ozdobit lístkem bylinky.