Suroviny
- 500g ječné mouky
- 1/3 l mléka
- 2 vejce
- 20g droždí
- 1 lžíce cukru
- sůl
- tuk na opékání
Postup přípravy
- Do vlažného mléka nasypeme cukr, trochu mouky, přidáme rozdrobené droždí a v teple necháme směs vykynout.
- Pak přilijeme zbytek mléka, přisypeme mouku, osolíme, spojíme vejci a vy mícháme řidší těsto.
- Vykynuté lijeme naběračkou na vymaštěný lívanečník a pečeme po obou stranách.
- Lívance můžeme sypat cukrem se skořicí, mazat povidly, v době borůvek podáváme se žahourem:1/2 l borůvek zalijeme asi čtvrt litrem vody, přidáme 2 lžíce cukru, trošičku osolíme a povaříme. Do vařící směsi vlijeme ¼ l smetany rozkvedlané se lžící mouky, necháme přejít varem a přidáme kousek másla.