Suroviny
4 porce
- 150g hladké mouky
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 250ml mléka
- 1 lžíce mandlových lupínků
- 2 středně velká jablka
- 4 lžíce rostlinného tuku
- 2 lžíce cukru krupice
- 4-5 lžic jablečné šťávy
- 4 lžíce zakysané smetany
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
- Mouku, vejce, vanilkový cukr, sůl a mléko vyšlehejte na hladké těsto. Nechte aspoň 20 minut stát.
- Mandlové lupínky opečte nasucho. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kolečka. V pánvi rozehřejte lžíci rostlinného tuku. Vlijte čtvrtinu těsta, na něj dejte čtvrtinu jablečných koleček a z každé strany smažte 3-4 minuty.Stejně připravte i další tři palačinky. Udržujte je v teple.
- Cukr rozpusťte na pánvi a nechte zkaramelizovat. Potom pomalu přilijte jablečnou šťávu (nejlépe zahřátou) a za stálého míchání povařte.
- Hotové palačinky pokapejte připraveným sirupem, ozdobte lžičkou zakysané smetany, opečenými mandlovými lupínky a posypte moučkovým cukrem.