Suroviny
4 porce
- 500g brambor
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- 1 lžíce sušené majoránky
- 100ml polotučného mléka
- 4 lžíce polohrubé mouky
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 600g kysaného zelí
- krupicový cukr na dochucení
- sádlo (olej) na pečení
- 500g vařeného uzeného masa
Postup přípravy
- Brambory oloupeme a nastrouháme do mísy. Vymačkáme z nich vodu, slijeme ji do hrnku a necháme odstát, aby se škrob z brambor usadil na dně. Česnek oloupeme a prolisujeme ho k bramborám, přidáme vejce a majoránku.
- Přilijeme mléko, vmícháme škrob a mouku. Směs podle chuti osolíme a opepříme.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme lžíci oleje a zpěníme na něm cibuli. Přidáme zelí i s nálevem, osolíme a dusíme doměkka. Nakonec podle chuti přisladíme.
- Ve větší pánvi rozpálíme malé množství sádla (oleje), rozetřeme na ni trochu bramborové směsi a placku opečeme po obou stranách dozlatova. Stejně upečeme všechny placky a necháme je okapat na papírovém ubrousku.
- Uzené maso nakrájíme na tenké plátky. Bramboráky potřeme zelím, poklademe plátky masa a přeložíme. Pekáč vymažeme zbylým olejem, dáme do něj plněné bramboráky a v troubě vyhřáté na 180°C krátce zapečeme.