Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 30 g rozpuštěného másla
- 3 polévkové lžíce bílého jogurtu
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžičku cukru
- sůl
Postup přípravy
- Do šálku vlijte 100 ml mléka, oslaďte jej lžičkou cukru a zahřejte tak, aby bylo vlahé. Pak přidejte droždí a nechte vzejít kvásek.
- Do velké mísy odvažte hladkou mouku smíchanou se solí. Do středu udělejte důlek a přilijte kvásek, jogurt a rozpuštěné máslo. Přilijte zbývající mléko a případně trochu vody, aby vzniklo měkké, lepkavé těsto. Hněťte je na válu asi po dobu deseti minut a pak je nechte vykynout na teplém místě.
- Z těsta tvarujte asi 8 placek silných zhruba 4 milimetry.
- Placky pečte ve vyhřáté troubě asi 3 minuty, pak je obraťte a pečte další 2 - 3 minuty. Placky jsou výborné teplé, pokud je chcete uchovat měkké, zabalte je do čisté utěrky. Můžete je podávat k masovým i zeleninovým pokrmům.