Suroviny
6 porcí
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky fenyklového semínka
- 1/2 lžičky tymiánu
- 20 g másla
- 400 g rajčat na pizzu
- sůl
- 150 ml suchého bílého vína
- 2 lžičky maizeny
- 200 g ementálu
- 300 g eidamu
- bílý mletý pepř
- bílý chléb (veka)
Postup přípravy
- Česnek oloupeme, nahrubo nasekáme a pak rozdrtíme spolu s tymiánem a fenyklem.
- Na pánvičce rozpustíme máslo a v něm podusíme česnek s bylinkami, přidáme rozmixovaná a propasírovaná rajčata a dusíme dalších 10 minut.
- Maizenu (kukuřičný škrob) rozšleháme s bílým vínem, nalijeme do hrnce a za stálého míchání zavaříme a trošku osolíme. Postupně přidáváme sýr, který jsme nastrouhali nahrubo a za stálého míchání přivedeme opět k varu. Jakmile se sýr rozpustí, přidáme rajčatovou směs, kterou jsme si rovněž připravili předem. Fondue dochutíme pepřem a na mírném plameni stále udržujeme teplé, aby nám sýr neztuhl a hmota zůstala tekutá. Fondue přelijeme do kotlíku a položíme nad svíčku.
- Na talířky naskládáme veku nakrájenou na kostičky. Na vidličku napichujeme kousky a namáčíme do sýrové hmoty. Občas promícháme, aby nám sýr nesedal na dno.