Nakládaný hermelín se "špekáčkama"
Suroviny
- Hermelín
- špekáčky
- DEKO (kořeněná směs k nakládání zeleniny)
- cibule (hodně)
- česnek
- ocet
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- nakládaná kapie i s nálevem
- Harisa (sterilizovaná pikantní zeleninová směs)
- feferonka (já jsem použil sterilizovanou)
- olej
Postup přípravy
- Připravíme si nálev - přiměřeně vody, ve které rozvaříme (cca 5 minut) přiměřené množství DEKA (tak, aby to bylo jedlé - možná trošku slanější - ostatní suroviny sůl trošku stáhnou), ocet, nové koření, celý pepř, bobkový list a velké množtví cibule nakrájené na kolečka (ovařená v nálevu z DEKA byla super)- necháme prochladnout.
- Hermelín nakrájíme na malé kousky, špekáčky na stejnou velikost, rovnáme je do nádoby, prokládáme česnekem nakrájeným na kolečka, cibulí z nálevu, nakládanou kapií, trošku Harisy; celé jsem to potom zalil prochladlým nálevem včetně veškerého použitého koření, můžeme použít nálev z kapie a trochu oleje.
- Když odlijeme trochu nálevu, můžeme podávat jako salát.
- Skvělou přílohou je chleba a pivo:)
- Vysvětlivky: CO je to DEKO a jeho náhrada - je to směs koření a soli, který se používá při přípravě nálevu pro nakládání okurek nebo jiné zeleniny a hub. Hlavní surovinou je určitě sůl a potom hořčičné semínko, dále je uvedena už jenom směs koření, možná trošku cukru (nebo náhradní sladidlo), protože přidáním octa potom vznikne nálev, který je hodně podobný nálevu na nakládání okurek. Takže: Deko můžeme nahradit tak, že ve vodě svaříme uvedené suroviny s přidáním koření, které už je uvedeno v receptu. Musí vzniknout podobně dobrý, slanokyselý kořeněný nálev, jako je průmyslově vyráběná směs DEKO.
- Podrobnosti
-
Napsal redakce