Suroviny
4 porce
- 60g másla
- 300ml zeleninového vývaru z kostky
- 16 plátků anglické slaniny
- 8 vajec
- 100ml smetany
- 60g hladké mouky
- 100g tvrdého sýra
- sůl
- špetka muškátového květu
- bylinky na ozdobení
Postup přípravy
- V kastrolu rozehřejeme máslo, zaprášíme je moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným vývarem. Vše rozšleháme dohladka, uvedeme do varu a zvolna vaříme asi 15 minut. Potom omáčku ochutíme solí a muškátovým květem a ještě zjemníme sladkou smetanou. Sýr nastrouháme najemno, asi dvě třetiny ho přidáme do omáčky a necháme rozpustit.
- Vejce uvaříme natvrdo (8-10 minut), pak je prudce zchladíme studenou vodou, oloupeme a překrojíme. Připravené půlky vajec obalíme anglickou slaninou.
- Do zapékací misky nalijeme omáčku a do ní těsně vedle sebe vložíme vejce. Posypeme zbylým sýrem a zapékáme asi 10 minut. Ozdobíme bylinkami a podáváme.