Suroviny
4 porce
- 8 vajec
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- 250ml mléka
- 100ml smetany ke šlehání (33%tuku)
- sůl
- mletý černý pepř
- špetka vegety
- 150g vařeného uzeného masa
- 1 snítka petrželky kudrnky
- 50g tvrdého sýra (např. eidamu)
- čerstvé bylinky na ozdobení
Postup přípravy
- Vejce uvařte natvrdo (8-10 minut). Odstavte je z plotny, ihned prudce zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a oloupejte je.
- V kastrolu rozehřejte máslo s olejem, přisypejte hladkou mouku a za stálého míchání krátce osmahněte. Pomalu přilévejte mléko a na mírném ohni 10 minut povařte. Pak přilijte smetanu, krátce provařte a ochuťte solí, mletým černým pepřem a vegetou.
- Uzené maso nakrájejte na kostičky. Petrželovou nať opláchněte a nasekejte najemno. Maso s petrželkou přisypejte do bešamelové omáčky a promíchejte.
- Do zapékací formy nalijte polovinu bešamelu, poklaďte vejci a opět zalijte bešamelem. Povrch posypejte jemně strouhaným sýrem. Vložte do předehřáté trouby a při 170°C zapečte dozlatova, asi 20 minut. Hotový zapečený pokrm ozdobte bylinkami. Servírujte s vařenými brambory.