Suroviny
4 porce
- 60g másla
- 60g hladké mouky
- 300ml zeleninového vývaru z kostky
- sůl
- špetka muškátového květu
- 100ml smetany
- 100g tvrdého sýra
- 8 vajec
- 16 plátků anglické slaniny
- bylinky na ozdobu
Postup přípravy
- V kastrolu rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným vývarem. Vše rozšleháme dohladka, uvedeme do varu a zvolna vaříme nejméně 15 minut. Omáčku ochutíme solí, muškátovým květem a zjemníme smetanou. Sýr nastrouháme najemno, asi dvě třetiny přidáme do omáčky a necháme rozpustit.
- Vejce uvaříme natvrdo (8-10 minut), pak je prudce zchladíme studenou vodou, oloupeme a překrojíme je. Půlky vajec obalíme slaninou.
- Do zapékací misky nalijeme připravenou omáčku a do ní těsně vedle sebe vložíme obalená vejce. Vše posypeme zbylým sýrem a zapékáme ve vyhřáté troubě při 180°C asi 10 minut. Ozdobíme bylinkami a podáváme.