Suroviny
4 porce
- 10 křepelčích vajec (možno nahradit slepičími)
- 100g sterilovaných kapií
- 1 svazek bylinek (např. kerblík, koriandr nebo hladká petrželka)
- 4 plátky šunky
- 900ml zeleninového vývaru z kostky
- 2 sáčky želatiny
- 25ml suchého sherry
- 1 lžička bílého vinného octa
- sůl
- bylinky na ozdobení
Postup přípravy
- Vejce uvaříme natvrdo (křepelčí 4-5 minut, slepičí 8-10 minut), zchladíme je studenou vodou, oloupeme a rozkrojíme. Otrháme lístky bylinek. Kapie a šunku nakrájíme na proužky.
- Do studeného vývaru nasypeme želatinu a necháme 10 minut bobtnat. Pak ji v horké vodní lázni zahříváme, až se zcela rozpustí. Dochutíme ji solí, octem a sherry. Aspik necháme mírně zchladnout.
- Do vhodných formiček nalijeme asi 15mm vysokou vrstvu aspiku, necháme chvíli ztuhnout a pak na něj střídavě pokládáme pokrájená vejce, lístky bylinek, nakrájenou kapii a šunku. Každou vrstvu náplně zaléváme aspikem, který vždy necháme ztuhnout (poslední vrstvu tvoří aspik).
- Naplněné formičky uložíme asi na hodinu do chladničky a necháme ztuhnout. Pak je ponoříme do teplé vody a ihned aspik vyklopíme. Ozdobíme bylinkami a podáváme.