Suroviny
8 řezů
- 500ml vývaru (i z bujonové kostky)
- 2 lžíce želatiny
- 1250 mražené zeleniny (mrkev, hrášek, petržel, celer)
- 1-2 snítky kopru
- 1 lžíce vegety
- sůl
- 2 lžíce octa
- špetka mletého pepře
- 6 natvrdo vařených vajec
Postup přípravy
- Do vlažného zeleninového vývaru nasypejte želatinu a nechte ji nabobtnat. Pak ji zahřejte na 70°C (nesmí se vařit). Odstavte a nechte částečně zchladnout. Mraženou zeleninu povařte asi 5 minut v osolené vodě. Sceďte ji, propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat.
- Kopr opláchněte, nasekejte najemno a nasypejte spolu s povařenou zeleninou do želatinového vývaru. Ochuťte vegetou, octem a mletým pepřem.
- Do bábovkové formy nebo do formy na věnec nalijte trochu zeleninové hmoty, potom naskládejte oloupaná vejce a zalijte zbylou směsí. Dejte ztuhnout do chladničky, asi na dvě hodiny. Hotový věnec vyklopte a nakrájejte na porce. Zakusujte pečivem.
- Tip: pokud věnec nepůjde vyklopit, dejte formu na krátkou dobu do horké vody a pak jej vyklopte.