Suroviny
2 porce
- 50ml majonézy
- 50ml zakysané smetany
- 1 lžičku kečupu
- na špičku nože chilli
- sůl
- mletý černý pepř
- citronovou šťávu
- 1 hlavička salátu
- 2 listy červené čekanky
- 2 lžíce octa
- 2 vejce
- 2 plátky uzeného lososa (po 100g)
- čerstvý kopr na ozdobu
Postup přípravy
- V mističce metličkou rozšleháme majonézu se zakysanou smetanou a kečupem. Dip dochutíme chilli kořením, solí, pepřem a několika kapkami citronové šťávy.
- Listy salátu a červené čekanky důkladně opláchneme pod tekoucí vodou a necháme na sítu okapat.
- V kastrůlku přivedeme k varu asi ½ l vody. Přidáme ocet a lžíci soli. Jedno vejce opatrně (abychom neporušili žloutek) rozklepneme do naběračky a vlijeme do mírně klokotajícího roztoku. Stejným způsobem přidáme i druhé vajíčko.
- Vaříme, pokud se bílky nesrazí. Poté je vyjmeme.
- Na talířky ozdobně naaranžujeme salát, čekanku a plátky lososa. Navrch posadíme vejce, které vidličkou roztrhneme, aby byl vidět žloutek. Obě porce doplníme trochou majonézy a dozdobíme kouskem čerstvého kopru.