Suroviny
8 porcí
- 50 g želatiny
- sůl
- 2 lžíce octa nebo citronové šťávy
- 5 vajec
- 150 g šunkového salámu
- 100 g mraženého zeleného hrášku
- 100 g mražené „baby" karotky či mrkve
- ½ nakrájeného citronu
- petrželku nebo pažitku na ozdobení
Postup přípravy
- Uvaříme aspik: Do kastrůlku nalijeme 750 ml studené vody, přidáme želatinu a necháme 30-40 minut nabobtnat. Potom želatinu v kastrůlku zahříváme, ale nevaříme! Maximální teplota želatiny by měla být 85°C. Ochutíme ji octem( či citronovou šťávou) a solí a necháme téměř zchladnout, aby se „táhla".
- Mezitím uvaříme vejce natvrdo, vychladíme a oloupeme je. Potom si připravíme formu na srnčí hřbet. Na její dno nalijeme ½ cm vrstvu aspiku a v chladnu ho necháme dobře ztuhnout. Uvařená vejce oloupeme a ukrojíme jim špičku, aby bylo vidět žloutek. Na vrstvu aspiku pak naskládáme celá vejce. Zeleninu necháme trochu rozmrazit a naskládáme ji k vejcím. Přidáme trochu salámu a vše opět opatrně zalijeme částí aspiku.
- Aspiku nalijeme jen tolik, abychom zakryly zeleninu, a dáme opět ztuhnout do chladna. Takto pokračujeme, dokud není forma plná. Důležité je postupovat po vrstvách, aby tlačenka vytvořila rovnoměrnou mozaiku. (Když bychom udělali vysokou vrstvu najednou, jednotlivé přísady by se nerovnoměrně promíchaly).
- Hotovou směs necháme ve formě ztuhnout přes noc. Abychom je lépe vyklopili, ponoříme formu na několik vteřin do horké vody, necháme vychladnout, zakryjeme prkénkem a překlopíme. Nakrájíme ji a ozdobíme plátky citronu a snítkou petrželky nebo pažitky. Podáváme s chlebem nebo slanými krekry.