Suroviny
- 200g pohankové krupice
- 400ml zeleninového vývaru
- 200g mrkve (jemně nakrájené)
- 1 cibuli (drobně nakrájená)
- 1 stroužek česneku
- 25g hladké mouky
- 1 vejce
- 50g nízkotučného jogurtu
- sůl
- pepř
- olej na smažení
- brokolici
Postup přípravy
- Pohankovou krupici uvedeme v zeleninovém vývaru do varu, mícháme, přikryjeme a na mírném ohni 3 minuty vaříme. Hrnec stáhneme z plotýnky a pohanku necháme hodinu bobtnat a přitom chladnout.
- Očištěnou mrkev jemně nastrouháme, nasekáme cibuli a s mrkví zamícháme do pohankové krupice. Přidáme hladkou mouku, vejce, jogurt, kmín, sůl, pepř a vypracujeme těsto.
- Navlhčenýma rukama vytvarujeme 12 karbanátků a postupně je v rozpáleném oleji na středním a pak na mírném ohni asi 10 minut po jedné straně smažíme, až se odlepí ode dna pánve. Obrátíme a smažíme po druhé straně ještě 6-8 minut. V troubě udržujeme teplé.
- Brokolici jemně osolíme nebo použijeme polévkové koření a krátce povaříme nad parou.Talíř můžeme dětem ještě ozdobit strouhanou mrkví a přidat bramborovou kaši.