Suroviny
4 porce
- 100g směsi sušených hub
- 500g krup
- sůl
- 100g škvarků
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- mletý černý pepř
- 6 snítek čerstvé majoránky (nebo 1 lžičku sušené)
- sádlo na vymazání pekáčku
- bylinky na ozdobení
Postup přípravy
- Sušené houby namočíme. Kroupy propláchneme a za občasného promíchání vaříme v osolené vodě asi 40 minut. Měkké kroupy scedíme a propláchneme pod proudem studené vody.
- Namočené sušené houby povaříme asi 20 minut na mírném ohni, pak necháme v cedníku okapat.
- Škvarky nasypeme do větší mísy. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a potom je s houbami a kroupami přidáme ke škvarkům. Všechno promícháme a podle chuti osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou.
- Pekáček nebo jinou zapékací formu důkladně vymastíme sádlem, naplníme směsí až po okraj a povrch lehce uhladíme. Kubu zapékáme při 180°C asi 30 minut. Zdobíme čerstvými bylinkami.