Suroviny
4 porce
- 360g rýže
- 750ml mléka
- sůl
- 250g čerstvých jahod
- 50ml brandy
- 250ml smetany ke šlehání (33% tuku)
- 5 lžic moučkového cukru
- špetka mleté skořice
- 4 jahody a lístky meduňky na ozdobení
Postup přípravy
- Rýži propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Pak ji dáme do kastrolu, zalijeme horkým mlékem, lehce osolíme a na mírném ohni uvaříme doměkka. Dáváme pozor, aby se nepřipálila.
- Jahody rozmixujeme. Vzniklé pyré ochutíme brandy a opatrně je vmícháme do uvařené rýže. Asi třetinu smetany osladíme moučkovým cukrem a nalijeme ji do jahodové rýže. Vše promícháme a jahodovou rýži rozdělíme do vychlazených misek. Vložíme do chladničky a necháme ztuhnout.
- Mezitím vyšleháme zbylou smetanu a šlehačku nandáme do cukrářského sáčku. Rýži vyklopíme na talířky, nastříkáme na ni kopeček šlehačky, ozdobíme kousky jahod a lístkem meduňky. Posypeme mletou skořicí a podáváme.