Suroviny
- 400g mraženého listového těsta
- 4 středně velká navinulá jablka
- hrst sušených švestek
- 3 lžíce linecké marmelády
- 2 lžičky Calvadosu či slivovice
- 3 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce nasekaných mandlí
- špetka mleté skořice
- hladká mouka na vyválení těsta
- 1 vejce
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Linecké těsto necháme rozmrazit. Jablka oloupeme, odstraníme stopku a opatrně vypíchneme jádřince. Můžeme ze středu vykrájet ještě více dužiny, abychom jablka mohli více naplnit. Jablka však nesmíme prokrojit.
- Švestky nadrobno nakrájíme a promícháme s marmeládou, pálenkou, ořechy a mandlemi. Ochutíme skořicí. Směsí naplníme otvory v jablkách.
- Listové těsto rozdělíme na 4 díly. Každý pomocí hladké mouky rozválíme na čtverec o síle 3mm. Do středu každého položíme naplněné jablko.
- Z rozklepnutého vejce oddělíme bílek, který mírně rozšleháme a potřeme jím okraje těsta.
- Nyní cípy spojíme, těsto dobře k jablkům přitiskneme a nahoře nad jablkem přitlačíme k sobě. Těsto potřeme rozšlehaným zbylým bílkem se žloutkem.
- Takto připravená jablka přeneseme opatrně na plech vyložený pečícím papírem, vložíme je do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 5 minut. Potom stáhneme teplotu na 185°C a jablka dopečeme, až je těsto zlatavé.
- Porce necháme vychladnout, poprášíme je moučkovým cukrem a podáváme.
1 porce asi 750 kcal, doba přípravy asi 1 hodinu.