Suroviny
- 1 veka
- ½ l mléka
- 2 vejce
- 12dkg cukru
- skořice
- vanilkový cukr
- 80dkg jablek
- 15dkg másla
- 5dkg rozinek
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
- Den starou veku nakrájíme na tenké krajíčky, třetinu rozložíme na dno máslem vymazaného pekáčku.
- Vejce rozšleháme s mlékem a třetinou polijeme krajíčky veky.
- Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na plátky a polovinu rozložíme na veku do pekáče. Posypeme polovinou cukru, ochutíme skořicí a vanilkovým cukrem. Pokryjeme další třetinou krajíčků a poklademe zbytkem jablek, cukrem a rozinkami.
- Poslední třetinu krajíčků pokryjeme jablky, zalijeme zbývajícím mlékem, zakapeme rozehřátým máslem a dozlatova upečeme v rozehřáté troubě. Hotovou žemlovku pocukrujeme.