Suroviny
4 porce
- 600 g vepřové kýty
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 100 ml bílého vína
- tymián
- 1 lžička citrónové šťávy
- cukr
- 60 g šunky
- 50 g jemně nastrouhaného křenu
Postup přípravy
- Vepřovou kýtu očistíme a nakrájíme na plátky. Na okraji na několika místech nařízneme a po obou stranách jemně naklepeme. Poté plátky posolíme, opepříme a lehce obalíme v hladké mouce.
- Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji necháme zesklovatět. Na cibulce připravené řízky po obou stranách opečeme. Pak je podlijeme trochou horké vody, přilijeme bílé víno a posypeme tymiánem. Zakryjeme pokličkou a dusíme asi 15 minut doměkka.
- Hotové řízky vyjmeme z pánve a uchováme v teple. Vinnou omáčku dochutíme citronovou šťávou, případně špetkou cukru. Šunku nakrájíme na nudličky. Řízky rozdělíme na talíře, posypeme sekanou šunkou, strouhaným křenem a přelijeme omáčkou. Jako přílohu podáváme salát, vařené brambory nebo bramborovo-mrkvové placičky.
- Ty připravíme následujícím způsobem: doměkka uvařené brambory rozmačkáme, přidáme vejce, mouku, sůl a baby karotku. Promícháme a z těsta tvoříme placičky, které opečeme na oleji do zlatova.