Suroviny
4 porce
- 150g velkých bílých fazolí
- 1 zelená paprika
- 2 brambory
- 3 rajčata
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 cibule
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- drcený černý pepř
- 2 snítky petrželky kudrnky
- 1 snítka čerstvé majoránky
Postup přípravy
- Fazole namočíme přes noc do studené vody a necháme nabobtnat
- Druhý den je scedíme (není podmínkou), zalijeme čerstvou vodou a vaříme asi 30 minut doměkka.
- Papriku zbavíme semínek a opláchneme ji. Brambory oloupeme, rajčata omyjeme. Vše nakrájíme na kousky a přidáme do hrnce k fazolím. Vmícháme rajský protlak, podle potřeby doplníme vodu a vaříme na mírném plameni asi 10 minut.
- Mezitím si připravíme jíšku. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. V pánvi rozpálíme olej, orestujeme na něm cibuli, zaprášíme ji moukou a osmahneme.
- Jíšku přidáme do hrnce s fazolemi a zeleninou, důkladně ji rozmícháme a polévku povaříme dalších asi 15 minut. Podle chuti osolíme a opepříme. Bylinky opláchneme a lístky otrháme. Petrželku nasekáme najemno, lístky majoránky necháme vcelku. Polévku rozdělíme do misek a ozdobíme bylinkami.