Suroviny
4 porce
- 100g žlutého hrachu
- 1 cibule
- 1 hřebíček
- 1 bobkový list
- 1 telecí kost
- ½ mrkve
- ½ pórku
- ½ řapíkatého celeru
- sůl
- pepř
- po trošce sušeného tymiánu
- bazalky
- majoránky a rozmarýnu
- 2 plátky toastového chleba
- 2 lžíce smetany
- 2 lžičky pokrájené bazalky
Postup přípravy
- Hrách přebereme a opláchneme a namočíme do 800ml vody asi na 10 hodin, nejlépe přes noc. Cibuli oloupeme a napíchneme do ní hřebíček. Celou cibuli, telecí kost a bobkový list přidáme k namočenému hrachu a ve stejné vodě, v níž byl namočen, vše přivedeme kvaru. Zvolna vaříme asi 90 minut na mírném ohni.
- Očistíme a omyjeme pórek, mrkev a řapíkatý celer. Vše nakrájíme na tenké plátky a zhruba 30 minut před dovařením přidáme k hrachu.
- Telecí kost, cibuli s hřebíčkem a bobkový list vyjmeme z polévky. Hrachovou polévku osolíme, opepříme a ochutíme bylinkami - sušenou majoránkou, tymiánem, bazalkou a rozmarýnem. Z toastového chleba odkrojíme kůrku a střídu nakrájíme na kostičky.
- V pánvi rozehřejeme olej a kostičky chleba na něm dokřupava opečeme. Do polévky zamícháme smetanu, rozdělíme ji do 4 misek, posypeme osmaženým chlebem a nakrájenou bazalkou.