Suroviny
4 porce
- 150g červené čočky
- sůl
- 1 konzerva sterilované cizrny (425g)
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- hrst sekané petrželky
- šťáva z 1 limetky
- asi 100g hladké mouky
- 1 vejce
- ½ lžičky mletého kuminu (římského kmínu)
- ½ lžičky mletého koriandru
- mletý černý pepř
- olej na smažení
- špejle
Postup přípravy
- Čočku propláchneme a ve vodě uvaříme doměkka (červená čočka se nemusí namáčet). Těsně před koncem vaření ji osolíme. Pak scedíme a necháme okapat. Cizrnu vyklopíme z plechovky a necháme okapat.
- Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, česnek prolisujeme. Luštěniny nasypeme do mísy a rozmixujeme. Přidáme cibuli s česnekem, petrželku, šťávu zlimetky, hladkou mouku, vejce a koření. Směs osolíme a dobře propracujeme.
- Špejle navlhčíme. Mokrýma rukama z hmoty tvarujeme na špejlích asi 5cm dlouhé šišky. Na pánvi rozpálíme olej a špízy zvolna opékáme ze všech stran asi 8 minut. Podáváme s čerstvou zeleninou a pečivem.