Suroviny
4 porce
- 250g čočky
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 80g anglické slaniny
- 2 stroužky česneku
- špetka mletého černého pepře
- sůl
- 1 lžička majoránky
- 2 lžíce polévkového koření
- bylinky na ozdobu
Postup přípravy
- Čočku propláchneme pod tekoucí vodou. Zalijeme ji asi 140ml vody a necháme 2 hodiny namočenou. Pak ji zvolna vaříme téměř doměkka.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Osmahneme ji na oleji dorůžova, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Jíšku vmícháme k čočce a pomalu provaříme.
- Část slaniny nakrájíme na malé kostičky a opražíme. Přidáme ji do polévky spolu s utřeným česnekem, pepřem, solí a majoránkou.
- Polévku ještě asi 15 minut provaříme. Mezitím nakrájíme zbylou slaninu na tenké plátky a opečeme je dokřupava.
- Hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením. Rozdělíme ji do talířů a ozdobíme slaninou a bylinkami.