Suroviny
4 porce
- 0,5 kg kysaného zelí
- 1 velká cibule
- 1 lžíce sádla
- 30g hladké mouky
- ½ lžičky mleté sladké papriky
- 800ml zeleninového vývaru
- 200g brambor
- celý kmín
- sůl
- 4 špekáčky (nebo dvě větší klobásy)
- 200ml smetany
- mletý černý pepř
Postup přípravy
- Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a orestujeme na sádle. Zaprášíme ji moukou a sladkou paprikou a za stálého míchání zalijeme vývarem.
- Zelí překrájíme na menší kousky, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Vše přidáme do vývaru společně s kmínem, osolíme a uvaříme doměkka.
- Během vaření oloupeme špekáčky, nakrájíme je na kolečka a opečeme nasucho na pánvi. Přidáme je do polévky a krátce povaříme. Nakonec polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem. Povaříme ještě asi 5 minut a podáváme s chlebem nebo pečivem.