Suroviny
- 500g celeru (bulvy)
- 100g másla
- ½ l kuřecího nebo zeleninového vývaru (i z kostky)
- 250g brambor
- ½ l smetany na vaření
- sůl
- pepř
- bylinky na zdobení
Postup přípravy
- Důkladně očistíme celerovou bulvu a pak ji nakrájíme nahrubo. Na pánvi rozpustíme poloviční množství másla, nasypeme na ně pokrájený celer a dusíme doměkka. Dušený celer necháme lehce vychladnout a poté ho rozmixujeme na jemné pyré.
- Celerové pyré přelijeme do hrnce, ve kterém budeme vařit polévku, zalijeme litrem vývaru a vše dobře promícháme.
- Oloupeme brambory, které pokrájíme na větší kousky a vsypeme do polévkového základu. Vše uvedeme do varu a necháme vařit asi 30 minut.
- Jakmile brambory změknou, přepasírujeme polévku přes síto a vmícháme do ní smetanu na vaření. Dochutíme pepřem a solí. Těsně před podáváním vmícháme do polévky zbývající polovinu másla nakrájeného na malé kousky. Zdobíme strouhanou cuketou.