Suroviny
4 porce
- 2 pórky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 1 kostka bujonu
- 2 vejce
- 250ml sladké smetany
- 1 lžíce vegety
- mletý černý pepř
- 1 houska na krutony
- sůl
Postup přípravy
- Pórek důkladně očistíme a odkrojíme poškozené konce. Opláchneme ho, přepůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Do hrnce nalijeme asi litr vody, přidáme pórek a vaříme asi 10 minut téměř doměkka.
- Z hladké mouky a másla připravíme světlou jíšku, rozmícháme ji s trochou vývaru a přilijeme k pórku. Necháme provařit ještě asi 10 minut.
- Do vroucí polévky přidáme bujon nebo masox. Nakonec polévku zjemníme smetanou, dochutíme vegetou, solí, pepřem a povaříme ještě asi 5 minut.
- Uvaříme vejce natvrdo. Nakrájíme je a přidáme do polévky.
- Během vaření polévky si můžeme nakrájet housku na kostičky, které opečeme nasucho v troubě. Polévku pak můžeme podávat s opečenými krutony.