Suroviny
4 porce
- 200 g čerstvého listového špenátu
- 2 jemně pokrájené šalotky
- 10 dkg másla
- 250 ml smetany
- 1 balení MAGGI Zlatého Zeleninového bujónu
- 2 lžíce jablečného octa
- 100 g uzeného lososa
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- 1 lžíce panenského olivového oleje
Postup přípravy
- Ve větším hrnci opečeme na másle šalotku, přidáme špenátové listy a zalijeme vývarem z MAGGI Zlatého zeleninového bujónu.
- Necháme povařit asi 5 minut, odstavíme ze sporáku a dobře rozmixujeme. Opatrně přilijeme smetanu a za stálého míchání asi 10 minut povaříme. Osolíme a opepříme dle chuti.
- Do horké vody v hrnci přidáme jablečný ocet a přivedeme k mírnému varu. Syrová vejce rozklepneme do malé naběračky nebo lžíce a necháme pozvolna sklouznout do vody. Bílek přehrneme přes žloutek. Můžeme do vody ponořit i celou naběračku s vejcem. Jakmile bílek ztuhne, vejce jsou hotová.
- Do talíře dáme nakrájený špenátový list, vejce a zalijeme polévkou. Navrch položíme nudličky sekaného uzeného lososa a zakápneme olivovým olejem.