Suroviny
4 porce
- 700g červených paprik
- 4 velká rajčata
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka bazalky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 bobkový list
- 3 lžíce rajského protlaku
- 700ml zeleninového vývaru
- sůl
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička ajvaru (pikantní papriková pasta)
- 4 lžíce kysané smetany
- čerstvá řeřicha na ozdobu
Postup přípravy
- Papriky omyjeme, rozpůlíme a očistíme. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě při 170°C asi 15 minut, až slupka zčerná. Pak plech vyjmeme, papriky zakryjeme vlhkou utěrkou, necháme 5 minut zapařit a oloupeme.
- Rajčata spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Papriky i rajčata nakrájíme nadrobno. Bazalku opláchneme a nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- V hrnci rozpálíme olej a orestujeme cibuli, česnek, bazalku a bobkový list. Přidáme papriky, rajčata a rajský protlak, zalijeme vývarem, promícháme a dusíme asi 15 minut.
- Vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme. Dochutíme solí, cukrem, paprikou a ajvarem. Prohřejeme. Na talířích zdobíme smetanou a řeřichou.