Suroviny
4 porce
- 500g brambor
- 1 svazek polévkové zeleniny
- 1 cibule
- 40g másla
- 1 lžička sušené majoránky
- 800ml zeleninového bujonu
- 300g hřibů
- 1 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 200ml sladké smetany
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce třezalkových listů
Postup přípravy
- Brambor, polévkovou zeleninu a cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno. Asi polovinu másla roztopíme, zeleninu na něm podusíme a přidáme majoránku.
- Přilijeme bujon, uvedeme do varu a asi 30 minut necháme pomalu vařit, než zelenina změkne. Mezitím očistíme houby a nakrájíme je na tenké plátky.
- Vpánvi rozehřejeme zbylé máslo a houby na něm asi 5 minut restujeme, pak osolíme a opepříme.
- Polévku rozmixujeme, dosolíme, ochutíme pepřem a muškátovým oříškem a vaříme dalších 10 minut. Smetanu vyšleháme a spolu s citronovou šťávou přidáme do polévky. Podáváme s hřiby a třezalkou.