Suroviny
- 300g čerstvých hub
- 300g brambor
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 litr vody
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžičku kmínu
- 40g tuku
- 40g hladké mouky
- 250ml smetany
- 1 lžíce octa
- petrželka na ozdobu
Postup přípravy
- Houby důkladně očistíme, vložíme do cedníku, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a pak je nakrájíme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli nadrobno a očištěnou mrkev na kolečka.
- Nakrájené brambory, houby, cibuli a mrkev vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Přidáme sůl, pepř, kmín a vaříme, dokud nejsou houby a zelenina měkké.
- Z tuku a hladké mouky připravíme zlatavou jíšku. Zalijeme ji smetanou a dobře rozšleháme. Potom ji opatrně vlijeme do polévky a necháme 15 minut vařit. Hotovou polévku dochutíme solí a octem. Zdobíme petrželkou.