Suroviny
4 porce
- 2 kuřecí řízky
- 1 mrkev
- 1 tenký pórek
- ½ svazku petrželky
- 1 a ½ l slepičího vývaru (z kostky)
- 2 lžíce citronové šťávy
- na špičku nože strouhané citronové kůry (chem. neošetř.)
- na špičku nože šafránu
- 250g širokých nudlí
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Kuřecí řízky omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky silné asi 1 a ½ cm.
- Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Petrželku omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme.
- Do velkého hrnce nalijeme slepičí vývar, přidáme citronovou šťávu a kůru, šafrán a uvedeme do varu. Vložíme nudle a uvaříme podle návodu. Asi 5-8 minut před koncem varu přidáme nakrájené kuřecí maso, mrkev, pórek a nakonec vmícháme petrželku. Polévku podle chuti osolíme, opepříme, poté ji přelijeme do polévkové mísy a okamžitě podáváme.
- Obměna: Polévku můžeme klasicky okořenit lisovaným česnekem, který přidáme na konci varu. Pokud ji chceme dodat exotickou chuť, okořeníme ji sójovou omáčkou nebo vývar ochutíme trochou najemno nastrouhaného zázvoru.